· 

Een weekend in de Nassaustad Breda


Op 13 mei ben ik jarig, dit jaar viel dat op Hemelvaartsdag. Normaal vier ik mijn verjaardag uitgebreid, ik ben meer dan dankbaar voor elk jaar dat me gegeven is, maar nu dat grote feest er niet in zat, besloten we een lang weekend te gaan uit van huizen. Dat betekent meestal dat we naar een stad gaan.

 

De keuze viel op Breda, Nassaustad, stad van de KMA en van een avondje NAC. We waren er wel eens een dagje geweest, maar dat was niet meer dan een eerste kennismaking geweest. Nieuwsgierig gingen we op reis, daarbij merk ik op dat mijn nieuwsgierigheid pas echt ontstaat op het moment dat ik op reis ga. Natuurlijk ga ik niet geheel onvoorbereid, een plek om te verblijven is geregeld en dat moet in het centrum of er dichtbij zijn, maar dat is het dan ook meestal wel. De verrassing is dan des te groter en altijd aangenaam.

We hadden een appartement aan de kop van Wilhelminastraat uitgezocht en bij aankomst bleek ons dat perfect te passen. Een plek aan het begin van een hele batterij herenmodezaken, parfumeriezaken en andere verkopers van mooi. Ik parkeerde de auto en keek recht in de etalage van Skins Cosmestics, wat een geluk. 

 

In de avond met een ijsje in de hand een eerste verkenning in de gedaan. Dat was veelbelovend! De dagen daarna heb ik op verschillende wijzen de stad doorkruist. Hieronder mijn hoogtepunten.


1. Skins Cosmetics - Wilhelminastraat 19 Breda

 

De discussie is al zo oud als de wereld: hoe verhouden vorm en inhoud zich tot elkaar? Wat mij betreft zijn vorm en inhoud zoveel mogelijk één en dat geldt zeker voor een geur, ook al zullen sommigen vinden dat een parfumeriewinkel slechts vorm is. Ik vind dat niet. Een mooie geur is een verrijking, ze vult me aan, versterkt me door de luxe en het comfort die ze biedt.

 

Geuren verdienen een vorstelijke behandeling en Skins Cosmetics in Breda biedt dat in overvloed. Wat een majestueuze winkel! Als je binnenkomt baad je je in licht en ruimte. Dit wordt veroorzaakt door de twee niveaus waardoor de winkel een hoogte krijgt, die samen met de inrichting overweldigt door de klasse die het uitstraalt. De meeste winkels van Skins heb ik zo langzamerhand bezocht en ze zijn allemaal prachtig, maar deze is van de buitencategorie.

 

Als klant werd ik behandeld alsof ik een Nassau was. Vriendelijk, kundig en enthousiast is een mooie combinatie. Daarnaast kregen we nog allerlei toeristische en culinaire tips.

 

De collectie is uitgebreid en exclusief, zie ook de website. Van dit geurenkabinet wordt iedereen vrolijk.

 

Tot slot heeft Skins een prachtige bonus, het ziet uit op het tuinterras van hun buren, Anne & Max, waar je heerlijk kunt lunchen of een borrel kunt drinken.2. Casa Maria - Ginnekenweg 71 Breda

 

Casa Maria noemt zichzelf een mini woonwarenhuis en daar is niks aan gelogen. De spullen komen van dichtbij en van ver en zijn altijd bijzonder. Het is met recht een wereldwinkel, kleurrijk, fantasievol en vol met heerlijke snuisterijen, je ogen worden van hot naar her getrokken, alsof de artikelen roepen: "Kijk naar mij!!""Nee, kijk naar mij!""Neeeeee, naar mij!!".

 

Een 'cosy' winkel. Ik werd erg vrolijk van de vintage trainingsjasjes. Ook de 'reli' artikelen zijn de moeite waard. Uiteindelijk kwamen wij er met een nieuw en vooral kleurig vloerkleed weg. Deze heerlijke winkel van sinkel is een pretpark van grote en kleine cadeautjes.

3. Reparola - The pasta bar -

Wilhelminastraat 15 Breda

 

 

De dames van Skins hadden ons verzekerd: "Bij Reparlo eet je de beste pasta!" Dus als verjaardagsmaal bij Reparola pasta besteld en het was heerlijk. Ook tijdens de lockdown kan uit eten een genoegen zijn. 

 

Het is simpel, 7 pastagerechten, meer is niet nodig. Less is more, al geldt dat gelukkig niet voor de porties zelf.4. In de buurt Breda - rondje hardlopen in het centrum 

 

Sinds enige tijd heb ik een nieuw hardloophorloge, althans dat is een van de functies, een Garmin Fenix 6. Dit klokje heeft een navigatie/kaartfunctie, je kunt op je horloge via de kaart zien waar je loopt. Daardoor kun je ook routes downloaden en deze op je apparaat zetten en dan kun je in een omgeving die je niet kent toch heel goed een route rennen en kom je op de mooiste plekken, je loopt niet random.

 

Dit kan via veel manieren, maar ik heb een route gedownload via In de buurt Breda. Hierop staat een artikel waarin vijf routes worden beschreven die gedownload kunnen worden.

 

De route in het centrum is iets meer dan 7 kilometer lang en voert de loper zowel door het winkelgebied - ga niet te laat op pad, want dan is het te druk - door park Valkenburg, langs en achter het station en dan weer door een aantal pittoreske straatjes. Mooie rondje, mooie afstand. Aanrader.5. Stadpark Valkenberg - J.F. Kennedylaan Breda

 

Een fijne wandeling door het centrum voert je op zeker ook naar park Valkenberg, een meer dan charmant stadspark, met een prachtige vijver, mooie groenstukken, een uitspanning met een mooi terras, ganzen met kuikens. Op de gazons kun je genoeglijk met een kleiner of groter gezelschap verpozen, picknickmand mee, hapje en drankje, genieten van elkaar, van de anderen, skaters, voetballers, Kubb spelers enz. Een relaxt park met een relaxte sfeer. Wandelen en rennen is er ook aangenaam.


6. Tante Betsie stadskamer- St Janstraat 16A Breda

7. Sip First Brewbar & Kitchen - St Janstaat 24 Breda


Tijdens de stadswandeling zoek ik graag naar plekjes die een beetje van de hoofdroute afwijken, dan word ik het meest verrast. Zo ook door Tante Betsie, stadskamer en lunchroom met een heerlijk terras, welhaast een klein stadspark. 

 

Ik at een overheerlijke aspergesoep. Natuurlijk het is die tijd van het jaar, maar daarmee is nog niet gezegd dat het goed smaakt. Hier wel.

 

Tante Betsie is een lunchroom die maakt dat je langer en langer blijft zitten, nog maar een koffie, misschien nog een klein hapje?

Soms is een straat als een overvloedige fontein. Nadat we ons eindelijk hadden losgerukt van Tante Betsie liepen we zo het terras van Sip First op. Dat zag er ook aantrekkelijk uit.

 

De dag erna dus hier gezeten. Filterkoffie en een kopje van de naked filter. Koffiehemel en de thee was dik oké.

 

Speciale vermelding: de kaart, wat een prachtige blikvanger. Nou nog een dan: meer dan prettige bediening, daar kun je eigenlijk nooit genoeg van krijgen.8. Catharinabegijnhof - Catharinastraat 45 Breda

 

Als je zelf op een hofje woont, zie je graag hoe andere hofjes eruit zien. Het Catharinabegijnhof is van een bijzondere schoonheid. Ruim opgezet, met een prachtig bleekveld en een indrukwekkende kruidentuin. Een kerk als blikvanger en een bron van rust in een wervelende stad.

 

Als ik ronddwaal door een hofje voel ik me altijd enigszins bezwaard om de bewoners niet al teveel voor de voeten te lopen, maar misschien ben je als bewoner wel apetrots op je hofje, op zijn oorsprong, zijn geschiedenis, zijn standvastigheid - er zijn sinds de 13e eeuw al begijnen in Breda - op alle voorgangers die hun leven op die plek geleefd hebben, op de geschiedenis van de plek.

 

Hoe dan ook, ik word rustig op een hofje zoals het Catharinabegijnhof, word zelf deel van de geschiedenis en raak daarvan ook onder de indruk.

 

Het was een beetje regenachtig toen wij voor de eerste keer op het hofje kwamen, het was een verfrissende regen, zoals dat in mei kan zijn. De kruidentuin en de bleek glinsterden in het groen. De dag erna was het mooier weer, maar het miste de regenrust. Soms leer je pas later hoe mooi een moment is geweest. 


9. Epic - Lange Brugstraat 26 Breda

 

In elke stad waar ik kom, ga ik op zoek naar schoenenzaken en sneakerzaken. Het spreekt voor zich dat deze niet doorsnee zijn. Van veel steden weet ik wel welke zaken er zijn en wat hun collectie is. Het is dan een extra genoegen om de winkel te bezoeken. Alsof je bij een oude vriend op bezoek komt.

 

Epic ken ik al tijden via Insta en misschien heb ik ook wel eens een paar sneakers via de webshop gekocht.

 

Epic is een retestrakke winkel, licht met één eindeloos lange wand vol met goeie sneakers, op de kop een kledingrekje, aan de raamkant ook nog wat en een kale lichthouten toonbank. Niks meer en niks minder.

 De collectie is afwijkend, maar niet nerdy-exclusief, het is geen verzamelaarsshop. Het zijn voor een gedeelte de bekende merken, maar dan niet de mainstream modellen en merken die prachtige collecties hebben, maar voor het grotere publiek minder interessant. (Overigens ben ik nog nergens zoveel mensen tegengekomen die de Heratigelijn van Diadora droegen als in Breda.)

 

De naam doet veel bombast en bombarie vermoeden, maar geen zorgen. Je kunt je eigen gang gaan, maar als je wilt word je meer dan enthousiast geholpen. Ik vind het fijn dat de gangbare maten op voorraad zijn. Niets is teleurstellender dan een mooie sneaker zien en er dan achter te komen dat jouw maat er niet meer is.

 

Hoewel de geest gewillig is, is mijn vlees zwak en natuurlijk kwam ik met sneakers de winkel uit. Het is misschien maar goed dat ik niet in Breda woon.10. PEB - Het Sas 1 Breda

 

Het is een mooi stukje daar bij Het Sas, want de buren van Epic zijn PEB, een modezaak voor dames en heren. Casual chic, met onder andere merken als Closed men, op dit moment een van mijn favoriete kledingmerken, en Denham

 

De winkel ademt luxe en rust. Je kunt fijn je gang gaan, maar als je geholpen wilt worden krijg je alle aandacht. 


 

Het was een heerlijk weekeinde met een fijne verjaardag, gevierd in een stad die veel biedt. De musea hebben we moeten overslaan, maar de stad is museaal genoeg. Er is een kilometer koopplezier, jazeker, maar er is een veelvoud aan straten en straatjes, waar je niet alleen fijne winkels en winkeltjes, lunchrooms en koffietentjes vindt, maar ook de sfeer van een zelfbewuste stad, trots op z'n verleden, maar volledig bij de tijd.

 

Die stemming is overigens ook de vinden in het verlengde van de Wilheminastraat, de Ginnekenweg en de buurt daarom heen. Ook daar zelfbewustzijn en trots, loop maar eens door de Baronielaan en raak onder de indruk van de monumentale grandeur van het van de eind negentiende begin twintigste eeuw en denk aan de geschiedenis van die laan. Een liefhebberij waar ik uren in kan verdwalen.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Amanda Rasmussens (donderdag, 20 mei 2021 08:42)

  Ik wil ook!!

 • #2

  m.duker@kajmunk.nl (donderdag, 20 mei 2021 09:04)

  Jij bent meer dan een Nassau, Kees!
  Hartstikke leuk om te lezen. Ik ken sommige plekken wel. Annegien komt uit de buurt van Breda en we komen er samen nog wel eens.

  Met groet,

  Milko