· 

Andrea Santoni overleden

Foto: Andrea Pugiotto
Foto: Andrea Pugiotto

Andrea Santoni, oprichter van het glorieuze Italiaanse schoenenmerk, is op 81-jarige leeftijd overleden, zo is door het bedrijf op Instagram bekendgemaakt.

 

In een interview met Karin Koolen uit 2017 vertelde Santoni over hoe hij in het schoenenvak terecht kwam en zijn ontwikkeling daarin totdat hij in 1975 zijn eigen bedrijf startte. De schoenen van Berluti waren zijn grote inspiratiebron, zulke schoenen wilde hij maken. Of hem dat gelukt, vroeg Koolen hem. Hij vond van wel en terecht. Santoni is immers nu een iconisch merk.

 

"Mensen die van mooie dingen houden."

 

Zo omschreef Santoni zijn klanten, als liefhebbers. Zo waar.

 

Hoe mooi de schoenen van Santoni zijn, blijkt uit de fotoreportage die Floris Leeuwenberg van een bezoek aan het bedrijf maakte. In de begeleidende tekst van Rouper Muller wordt Phillipe Stark geciteerd die een paar Santoni's een 'objet sensual' noemde. En zo is het maar net.

 

Andrea Santoni testte alle nieuwe schoenen door ze zelf te dragen. Daardoor wist hij of een nieuw model voldeed aan de Santoni standaard, die omschreven kan worden als 'de allerbeste kwaliteit gemaakt met de beste traditionele methoden dus alles met de hand gemaakt'. 

 

Ik ben - om een understatement te gebruiken - nogal een liefhebber van de schoenen van Andrea Santoni. De afgelopen 18 jaar heb ik stad en land afgelopen om nieuwe modellen te ontdekken, om ze te kunnen bewonderen, om ze te dragen. Dat de bedenker van deze schoenenpracht is overleden stemt droevig. Maar wat een erfenis.


Reactie schrijven

Commentaren: 0