· 

Remco Ekkers overleden

Remco Ekkers was een van mijn docenten op het Ubbo Emmius (later NHL). De eerste les vergeet ik nooit meer. Ik kwam binnen, waarschijnlijk niet alleen maar in een groepje, en de docent, die er al was, kwam op me af, stak zijn hand uit, keek me indringend aan en stelde zich voor: "Remco Ekkers". Ik zal mijn naam gestameld hebben en de rest van de les vol zijn geweest van die begroeting. Het was indrukwekkend. Het was ook het eerste waar ik aan moest denken toen ik las van zijn onverwachte overlijden.

 

De lessen van Remco waren ook indrukwekkend, hij was belezen, enthousiasmerend en vol vuur. Literatuurles zoals literatuurles bedoeld is, geen suffe theorietjes, onverplicht gebabbel over je eigen ervaring en gevoel bij de gelezen teksten, niks daarvan! Boeken lezen is niks vrijblijvende vrolijkheid. Het is lezen op het scherpst van de snede, je leven hangt ervan af!

 

Remco was tevens schrijver, dichter, recensent enz. Dat vond ik wel interessant en soms las ik wel eens wat van hem, maar hij is toch vooral die docent die het lezen van boeken nog meer diepte gaf.

 

Ik weet dat je tijdens je studiejaren extra ontvankelijk bent en dat zal nog meer gelden als je vanuit een streng christelijk milieu de wereld betreedt, maar de docenten die aan het eind van de jaren tachtig, begin jaren negentig bij Ubbo/NHL werkten bij de sectie Nederlands hebben allen een onuitwisbare indruk nagelaten, zoals die man die me die hand gaf. 

Op Tzum heeft Coen Peppelenbos een mooi in memoriam geschreven. Coen heeft met al de hierboven genoemde docenten gewerkt en hij moet ze nu een voor een missen, dat is een onrechtvaardig lot. 

Ik heb een oude foto van Remco van het internet gehaald. Vooral omdat hij daar erg lijkt op hoe ik hem herinner.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Suzanne Vastenburg (vrijdag, 11 juni 2021 16:16)

  Heel herkenbaar, Kees! Remco was een meester verteller en hij sleurde me vanaf de eerste minuut mee in de wereld van de literatuur en poëzie. Hij voelde ons stevig aan de rand en rammelde ons soms flink door elkaar. We hebben i.d.d. veel mazzel gehad met veel docenten van toen. Ik krijg een beetje heimwee als ik er aan denk.

 • #2

  Toby Ruighaver (zondag, 13 juni 2021 20:53)

  Op de NHL kreeg ik Remco als docent, dat was fantastisch, zoveel van hem geleerd.
  Ik doe nu de schrijversvakschool en daar kwam ik hem weer tegen. Ik had zo graag poëzieles van hem gehad.
  Ik had verwacht dat hij nog heel lang zou leven. Helaas ik heb me vergist en ik zal hem erg missen.