· 

Goede voornemens hoeven niet ingewikkeld te zijn

Eerder gepubliceerd op hardlopen.nl op 1 januari 2022

Het aantal mensen dat het hebben van goede voornemens rond nieuwjaar zinloos vindt, houdt gelijke tred met het aantal mensen dat die goede voornemens heeft. Ik behoorde lange tijd tot de eerste groep, totdat ik besefte dat die houding vooral een gemakzuchtig excuus was om niet na te hoeven denken over de vraag of er in mijn leven en levensstijl gewoontes waren die wellicht verbetering of verandering behoefden – laat staan dat ik die verandering ook daadwerkelijk door zou voeren.

Wijsheid komt met de jaren. En hoewel de veranderingen in mijn levensstijl niet per se zijn ingevoerd per 1 januari, heeft bovengenoemd besef er wel voor gezorgd dat ik een aantal, nu in mijn ogen slechte gewoonten waarvan ik dacht dat ik die niet zou kunnen afzweren – roken en drinken – toch achter me heb gelaten. Hardlopen heeft me daar enorm bij geholpen, ook een activiteit waarvan ik nooit gedacht had dat dat een heerlijke gewoonte en vast onderdeel van mijn leven zou worden. Wellicht is daarom een rondje hardlopen op nieuwjaarsdag voor mij wel een zo belangrijke traditie geworden; als bevestiging dat ook voor komend jaar de met veel moeite bevochten nieuwe levensstijl, die dat eigenlijk allang niet meer is, zal gelden.

 

Daarmee is het niet zo dat er voor mij niets meer valt na te streven. Stilstand is achteruitgang. Wellicht lukt het me ooit nog om geen vlees te eten of om een ander zonder enig negatief oordeel tegemoet te treden, wie weet. 

 

Klein beginnen

 

Dit jaar is het doel meer bescheiden, maar hopelijk net zo bevredigend. Het is een voornemen dat aan hardlopen verbonden is. Een voordeel van hardlopen is namelijk dat het goed ‘vanuit huis’ gedaan kan worden, je hoeft er niet voor naar een sportveld of een sporthal. Desondanks ga ik vaak en graag naar het bos om daar te rennen. Soms zijn m’n loopjes zo lang dat ik het vanuit huis red, maar vaak moet ik eerst naar het bos om daar met mijn hardlooprondje te starten. En dan pakte ik vaak de auto. 

 

Dat ik daarvoor de auto gebruik is om meerdere redenen onzin. Hardlopen kun je immers vanuit huis. Sinds kort heb ik daarom met mezelf afgesproken om óf vanuit huis te gaan lopen óf met de fiets naar het bos te gaan. Vroeger was er een slogan die stelde dat een beter milieu bij jezelf begint en hoewel daar best wel wat op af te dingen is, heb ik alleen maar mijn eigen gedrag in de hand. 

 

In het verlengde hiervan ga ik proberen om niet meer aan wedstrijdjes deel te nemen waar ik niet op de fiets of met de trein kan komen. Ik wil me niet meer gek laten maken door het idee dat je een bepaalde wedstrijd gelopen moet hebben ongeacht wat. Ik weet immers al vanaf klas 4 dat tien, eenentwintig of tweeënveertig kilometer vanuit huis net zo ver is als waar dan ook op de wereld. Aan de prestatie verandert niks.

 

Allemaal een fijn hardloopjaar!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0