Meneer Wierenga, de meikever en een onuitwisbare middelbare schoolherinnering
Leven · 09. september 2023
Tijdens mijn studie, als ik op zondag wel eens spijbelde van de ochtendkerkdienst, luisterde ik wel eens naar het radioprogramma van Willem Duys, Muziekmozaïek. Later luisterde ik vaak naar OVT. De laatste tien jaar is het vaak De Sandwich op radio 5. Ik weet, het is veilige en rustige muziek, maar voor mij precies goed op de zondagmorgen. Zo af en toe leer ik een muzikant of band kennen, waar ik meer van wil horen en zo heb ik meerdere
Oneindig verleid
Leven · 05. augustus 2023
Mijn liefhebberijen maken dat ik sinds de midden jaren negentig voor verkopers van verschillende herenmodezaken, schoenenzaken, boekhandels en kantoorboekhandels (eerst in Haarlem en nu in Amersfoort en omgeving) een graag geziene gast ben en ik ontmoet hen ook met veel plezier; een gezamenlijk belang bindt soms meer dan liefde.

Gerrit Breteler overleden
Leven · 22. mei 2023
Zestien jaar geleden was Frits Wester in Zomerspijkers (heb ik opgezocht hoor), het zomerprogramma van Spijkers met koppen waarin een bekende Nederlander twee uur lang zijn favoriete muziek mag laten horen. Wester vertelde dat hij een als fervente zeiler vaak in Friesland zeilde en zo een link had met Friesland. Hij liet daarom een 'Fries' lied horen: 'Op een dag drink je geen Grolsch meer' van Gerrit Breteler.
Kleurrijke herfst- en winterkleren
Mode · 01. november 2022
De herfst- en wintermode is al een poosje gearriveerd in de winkel en op het web. Hoewel ik met volle teugen kennisneem van wat er over ons uitgestort wordt aan moois, leidt het ook tot oneindige frustratie: zoveel schoonheid dat onbereikbaar blijft, want sinds ik van werkomgeving ben veranderd vraag ik me geregeld af wanneer ik een bepaald kledingstuk zou kunnen dragen.

Dag lieve sat
Leven · 01. oktober 2022
Mijn moeder is op 23 september 2022 overleden. Op de dertigste hebben we haar begraven. Hieronder de tekst die ik toen heb uitgesproken.
De hoek omzeilen
Leven · 10. juli 2022
Koffie in de docentenkamer, obligate weer- en kindpraatjes, stilte voor de storm. Het is bijna vijf over half negen. In het lokaal staat alles klaar, op het digibord staan de lessen te wachten, de aanwezigheidshulp van Gynzy staat voor, de dagplanning is nogmaals afgewogen en niet te licht bevonden, het raadsel van de dag drie keer veranderd, want toch eerder gebruikt, het lokaal is gereed.

Ben Ali Libi
Leven · 05. mei 2022
Het is weer 4 mei geweest en er is weer indrukwekkend herdacht. Ik heb weer gefietst door straten en lanen waar uitgebreid werd gevlagd en ook nu weer straalden deze straten en lanen met deze vlaggen een kalme en geruststellende stilte uit die voor mij alleen op 4 en 5 mei te horen is. De gedragen stilte vertelt me al sinds ik kind ben hoe belangrijk deze dagen zijn. De symboliek van de tegenspraak van het nieuwe leven van de lente, dat in het uitbundige gezang van alle vogels in de stilte te ho
Verloren pijl (Parker 45 CT aka Arrow)
Pennen · 29. april 2022
In de periode dat het leven nog vanzelfsprekend is, bestaat verlies niet echt. Je kunt je nog niet voorstellen dat alles eenmaal voorgoed voorbij gaat. Hechten aan bezit is in die fase oppervlakkig, zo gewonnen zo geronnen. Of zoals Gerrit Breteler het zingt: "Mar wat al te maklik wûn is, is like gau wer wei". Wellicht komt het mede doordat het bezit niet door eigen inspanningen is verworven, het is altijd gekocht met zakgeld of gekregen met een verjaardag. Daarmee is overigens niet gezegd dat

Dick's platenbar (mooie muziek 5)
Luisteren · 28. april 2022
Muziek speelde in ons gezin een bescheiden bijrol. Zo ben ik als jongste bijna niet door mijn zussen en broers muziekkeuze aangeraakt voor zover zij al een uitgesproken smaak hadden. Het was een lp met Sander van Marion en George Zamfir of Benny Neyman (Ben je daar?) van broer Rink en Magna Carta van zus Zwanny (wat wel nog steeds fijne muziek is). Ik kreeg soms van Anko (vriend), wiens broers een eigen illegale zender hadden, bandjes met muziek.
Lezen · 18. april 2022
Ofschoon. Cruijffwoord, hij gebruikte het te pas en te onpas als stopwoordje en al van begin af aan.

Meer weergeven