Leven

Meneer Wierenga, de meikever en een onuitwisbare middelbare schoolherinnering
Leven · 09. september 2023
Tijdens mijn studie, als ik op zondag wel eens spijbelde van de ochtendkerkdienst, luisterde ik wel eens naar het radioprogramma van Willem Duys, Muziekmozaïek. Later luisterde ik vaak naar OVT. De laatste tien jaar is het vaak De Sandwich op radio 5. Ik weet, het is veilige en rustige muziek, maar voor mij precies goed op de zondagmorgen. Zo af en toe leer ik een muzikant of band kennen, waar ik meer van wil horen en zo heb ik meerdere
Oneindig verleid
Leven · 05. augustus 2023
Mijn liefhebberijen maken dat ik sinds de midden jaren negentig voor verkopers van verschillende herenmodezaken, schoenenzaken, boekhandels en kantoorboekhandels (eerst in Haarlem en nu in Amersfoort en omgeving) een graag geziene gast ben en ik ontmoet hen ook met veel plezier; een gezamenlijk belang bindt soms meer dan liefde.

Gerrit Breteler overleden
Leven · 22. mei 2023
Zestien jaar geleden was Frits Wester in Zomerspijkers (heb ik opgezocht hoor), het zomerprogramma van Spijkers met koppen waarin een bekende Nederlander twee uur lang zijn favoriete muziek mag laten horen. Wester vertelde dat hij een als fervente zeiler vaak in Friesland zeilde en zo een link had met Friesland. Hij liet daarom een 'Fries' lied horen: 'Op een dag drink je geen Grolsch meer' van Gerrit Breteler.
Dag lieve sat
Leven · 01. oktober 2022
Mijn moeder is op 23 september 2022 overleden. Op de dertigste hebben we haar begraven. Hieronder de tekst die ik toen heb uitgesproken.

De hoek omzeilen
Leven · 10. juli 2022
Koffie in de docentenkamer, obligate weer- en kindpraatjes, stilte voor de storm. Het is bijna vijf over half negen. In het lokaal staat alles klaar, op het digibord staan de lessen te wachten, de aanwezigheidshulp van Gynzy staat voor, de dagplanning is nogmaals afgewogen en niet te licht bevonden, het raadsel van de dag drie keer veranderd, want toch eerder gebruikt, het lokaal is gereed.
Ben Ali Libi
Leven · 05. mei 2022
Het is weer 4 mei geweest en er is weer indrukwekkend herdacht. Ik heb weer gefietst door straten en lanen waar uitgebreid werd gevlagd en ook nu weer straalden deze straten en lanen met deze vlaggen een kalme en geruststellende stilte uit die voor mij alleen op 4 en 5 mei te horen is. De gedragen stilte vertelt me al sinds ik kind ben hoe belangrijk deze dagen zijn. De symboliek van de tegenspraak van het nieuwe leven van de lente, dat in het uitbundige gezang van alle vogels in de stilte te ho

Poëzie op het voetbalveld
Leven · 25. februari 2022
Vroeger droomde ik ervan om te scoren door de bal via mijn rechtervoet op de hak van m'n linkervoet te duwen en dan met een hakje over mijn hoofd en over de keeper te lobben. Het mooiste zou dat dan zijn tijdens de sportdag van de derde klassen en dat wij (A3C) dan in de finale zo zouden winnen.
Over knieperties, rolletjes en het genoegen van tradities
Leven · 30. december 2021
Ik hoef niets te doen om ze te zien zitten, mijn vader en mijn oom Job, in de keuken, op gammele jaren zeventig krukjes, in de boterdamp. Daarom is de achterdeur open: "Man man wat toch een kou". De ene na de andere grap gaat over tafel, want het is humeur van de mannen is goed gestemd, het is vakantie en bijna oudjaar en het is weer tijd voor het kniepertjes bakken, een jaarlijks weerkerend festijn, afkomstig uit de familie van mijn moeder die uit Steenwijk komt.

Een nieuwe hervormingsdag
Leven · 31. augustus 2021
Op 1 augustus was ik een jaar gestopt met drinken. Een nieuwe hervormingsdag. Op dat moment was dat weliswaar een welbewuste keuze, als reactie op een vakantie waarin mijn drinkgedrag ouderwets was en ik mede daardoor flink was aangekomen, maar dat ik tot aan vandaag niet zou drinken was toen niet gedacht. Die vakantie leerde me nogmaals dat ik geen relaxte omgang - voor zover dat al bestaat - met drank zal hebben.
Bermpoëzie - de korenbloem en oom John
Leven · 27. augustus 2021
Hardlopen kan, hoe plezierig ook, soms vrij saai zijn. Rondjes komen en gaan, ook gezondheid kent zo zijn sleur. In het voorjaar en de zomer zorgt de bermpoëzie de laatste jaren voor een welkome afleiding. Gemeenten hebben in hun hang tot het behagen van de kiezer de natuur ontdekt en sindsdien worden de bermen minder en minder gemaaid, eindelijk eens een win-win.